Kwaliteit van de weerdata: GFS-MOS Systeem

De weersverwachtingen die gebruikt worden voor de weerfeeds van weatheronyoursite worden geproduceerd met behulp van een computerprogramma dat door Weeronline is ontwikkeld: het GFS-MOS systeem. Dit verwachtingssysteem is gebaseerd op een hoogwaardig globaal atmosferisch computermodel, moderne meteorologische methoden en geavanceerde statistiek.

Met het weermodel worden lokale weersverwachtingen berekend voor ruim 15.000 plaatsen in de hele wereld. In Europa zijn er voor ruim 2.500 plaatsen lokale weersverwachtingen beschikbaar en in Nederland is dat zo voor 90 plaatsen.

Atmosferisch model

Over de hele wereld zijn er slechts enkele atmosferische computermodellen die voor de hele aarde de toekomstige toestand van de atmosfeer berekenen. Weeronline gebruikt het globale computermodel van de Amerikaanse weerdienst (“Global Forecast System” - GFS). In een studie van het European Center for Medium Range Weather Forecasting (ECMWF) blijkt dat het GFS-model doorgaans beter presteert dan bijvoorbeeld het atmosferische computermodel van de Duitse nationale weerdienst.

Globale atmosferische modellen berekenen waarden voor meteorologische parameters zoals luchtdruk, temperatuur, vochtigheid en wind op een rooster dat de hele aarde omvat. Omdat het weer zich niet alleen dicht bij de grond afspeelt, wordt er met meerdere lagen in de atmosfeer gerekend. Het GFS heeft 64 lagen vanaf de grond tot een hoogte van 55 kilometer. Alle roosterpunten van alle lagen zijn met de natuurkundige formules aan elkaar gekoppeld.

Van globaal naar lokaal

Om een lokale weersverwachting te maken, moet er op basis van het globale atmosferische model “Down-Scaling” plaatsvinden. Daarmee is het mogelijk door middel van statistische technieken een relatie te leggen tussen enerzijds de berekeningen van het globale atmosferische model (“Direct Model Output”) en anderzijds de lokale meteorologische waarnemingen van de plaatsen waarvoor de lokale verwachtingen bedoeld zijn. Is deze relatie eenmaal bekend, dan kan deze vervolgens gebruikt worden om met de actuele model output een geoptimaliseerde, lokale weersverwachting te berekenen. Deze techniek wordt “Model Output Statistics” genoemd, of kortweg “MOS”. 

Wetenschappelijk onderbouwd

Er zijn grote kwaliteitsverschillen in MOS-technieken. Gedegen meteorologische kennis en langjarige meteorologische ervaring zijn belangrijk bij het ontwikkelen van een goed MOS-systeem. Het MOS-systeem van Weeronline is mede ontwikkeld door de universiteit van Bonn met gebruikmaking van moderne statistische methoden. Doordat het weersverwachtingsysteem in eigen beheer is ontwikkeld, zijn we in staat het systeem zelfstandig aan te passen en verder te ontwikkelen. Het Weeronline-GFS-MOS wordt permanent geactualiseerd en met nieuwe parameters uitgebreid. Ook de gebruikte statistische technieken worden door eigen onderzoek voortdurend verbeterd. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met het Meteorologische Afdeling van de universiteit van Bonn.

Hoge kwaliteit

De kwaliteit van het Weeronline-GFS-MOS heeft zich o.a. in een weersverwachtingswedstrijd in 2002 t/m 2005 van de universiteit van Berlijn bewezen. Het MOS-systeem van Weeronline kon zich goed meten met andere aanbieders en bleek vaak beter te presteren. Langjarige en positieve ervaringen van klanten in o.m. B2B, de energiebranche, land- en tuinbouw, dagbladenuitgevers en gladheidsbestrijding geven ook een duidelijk oordeel.
Onderzoek gepubliceerd in het vakblad Meteorologica in 2007 wees uit dat de verwachtingen van Weeronline kwalitatief beter zijn dan de weersverwachtingen van het KNMI, het nationale weerinstituut van Nederland.